Haar naam was Sarah
Opdracht 1
Titel: Haar naam was Sarah
Auteur: Tatiana de Rosnay
Uitgever: Artemis & Co
Jaar van verschijnen: 2007
Aantal bladzijden: 331
Opdracht 2
Er lopen twee verhaallijnen in het boek.
1. Sarah Starzinski, leeft in de tweede wereldoorlog
Sarah Starzinski is een joods meisje in de Tweede Oorlog dat met haar broertje en ouders in Parijs woont. Het is een gelukkig gezin en ze hebben geen zorgen. Tot dat er aangebeld wordt. De Franse politie staat voor de deur en neemt het gezin mee. Ze weten niet waarom. Het gezin gaat mee, maar het broertje van Sarah niet. Hij wil niet mee, dus sluit Sarah haar broertje, Michel, op in hun geheime kast. Ze neemt de sleutel van de kast mee, overtuigd dat ze nog terug komt. Het is overigens de Franse politie die hen komt halen, denkt Sarah, en niet de Duitse.
Ze worden echter naar Velodrome d’Hiver gebracht, een tijdelijk “onderkomen” voor vele joden. Samen met 12.000 andere joden word ze hier dagenlang vastgehouden zonder eten of drinken, zonder medische hulp. Omdat het midden in de zomer is en het dak van glas is, is het daar net een broeikas. Het wordt verschrikkelijk heet daar en vele mensen overlijden, door de hitte of door zelfmoord. Na enkele dagen worden de overlevenden overgebracht naar de concentratiekampen Drancy of Beaune de la Rolande, een paar kilometer buiten Parijs.
Als de familie Starzinski eenmaal in Beaune de la Rolande is, worden de kinderen en vrouwen direct gescheiden van de mannen. Een paar dagen worden ook de vrouwen van de kinderen gescheiden, en dit gaat niet zachtjes. Ze worden ruw uit elkaar gerukt en gebruiken hierbij ook ijskoud water.
De haren van de kinderen worden afgeschoren en ze worden in barakken gezet.
Sarah zit nu samen met vele andere kinderen in vieze, onhygiënische omstandigheden in een barak. Ze ontmoet Rachel, een aardig meisje met bruin haar. Ze werden dikke vriendinnen en spreken stiekem over een ontsnappingsplan. Sarah wil dolgraag meewerken, ze wil immers haar broertje bevrijden uit de kast met de sleutel die ze nog steeds bewaard heeft.
De kinderen hebben het zwaar, en sommige overlijden. Dit is de druppel die de emmer doet overlopen en Rachel en Sarah besluiten te ontsnappen.
De bewakers letten bijna nooit op, dus de kinderen besluiten om stiekem door een gat in het gaas te kruipen. Dit loopt niet helemaal goed af. Ze worden gepakt door een bewaker, maar Sarah kent de bewaker, hij woont (of: woonde) bij haar in de straat! De bewaker kan het niet over zijn hart verkrijgen om Sarah en haar vriendin in het kamp te laten, dus helpt ze hen stiekem ontsnappen. Eenmaal buiten het kamp rennen Sarah en haar vriendin zo hard ze kunnen weg. Ze weten niet waar ze heen gaan, het enige wat ze willen is weg.
Na een paar dagen gerend te hebben komen ze in een dorpje en worden daar niet zo vriendelijk ontvangen. Uiteindelijk vinden ze tóch een echtpaar die ze graag willen helpen onderduiken, namelijk Jules en Geneviève. Ze worden goed verzorgd en ze hebben het er goed. Behalve rachel, want die is ziek. Op een gegeven moment komt de Franse politie aan de deur, en die neemt Rachel mee. Ze nemen Sarah niet mee, want die heeft zich verstopt in de kelder en daarom merkt de Franse politie haar niet op.
Sarah wil eigenlijk vanaf het begin dat ze weg is van huis alweer terug naar Parijs. De reden daarvoor is natuurlijk haar broertje, die nog steeds opgesloten zit in de kast. Ze heeft de sleutel nog steeds en zou hem voor geen goud van haar af laten pakken. Ze probeert Jules en Geniève steeds over te halen om met haar naar Parijs te gaan, en uiteindelijk geven ze toe. Ze nemen haar mee naar Parijs! Eenmaal in Parijs en haar oude huis aangekomen, merkt ze dat er al een ander gezin woont en stormt naar binnen. Snel opent ze de kast en ziet dat haar broertje daar ligt. In de kast. Dood. Groen. Verrot. Er komt een verschrikkelijke stank vanaf en Sarah schreeuwt het uit. Haar broertje is dood! Ze gaat kapot. Ze schreeuwt om haar moeder, haar vader, en haar broertje Michel.
2. Julia Jarmond, leeft nu.
Julia Jarmond is een Amerikaanse journaliste die woont in Parijs. Ze heeft een dochter Zoë en een man genaamd Bertrand. Ze krijgt de opdracht om een artikel te schrijven over de razzia van de Vel d’Hiv. Ze raakt helemaal in het verhaal meegesleurd en na een tijdje komt ze erachter dat in het huis waar ze binnenkort gaat wonen (ze gaat samen met haar man verhuizen) een Joods gezin heeft gewoond, die ook naar de Vel d’Hiv is gestuurd. Ze raakt ontzettend geïnteresseerd in dat gezin en stukje bij beetje komt ze erachter wie dat gezin is. En jawel, het was het huis van Sarah Starzinski. Ze wordt steeds nieuwsgieriger en wil weten of Sarah nog leeft, wat ze heeft meegemaakt en hoe het is afgelopen.
Ze gaat naar haar op zoek en komt via de zoons van Jules en Geniève erachter dat ze in Amerika woont. Halsoverkop gaat ze naar Amerika, maar komt er daar achter dat Sarah Starzinski niet meer leeft. Ze is er kapot van. Maar er is nog hoop. Ze komt er namelijk achter dat de zoon van Sarah, William, in Italië woont en gaat halsoverkop naar Italië om de man op te zoeken. Uiteindelijk vind ze hem maar William is niet blij haar te zien. Julia wil namelijk over zijn moeder vertellen, wat ze allemaal heeft meegemaakt, en ze wil te weten komen wat William van haar weet. Maar hij weet niets van haar. Hij wist niet dat zijn moeder Joods was een hij weet helemaal niets van wat er toen is gebeurd. William wil het ook niet weten en is bestwel boos op Julia. Julia gaat teleurgesteld naar huis.
Ondertussen heeft ze heel wat problemen in haar huwelijk gekregen, haar man wil namelijk absoluut niet dat Julia opzoek gaat naar het gezin dat daar gewoond heeft. De Parijzenaars schamen zich namelijk nogal voor wat er toen allemaal gebeurd is en praten er liever niet over. Behalve Julia’s schoonvader.
Julia komt er achter dat haar schoonvader in het huis woonde op het moment dat Sarah terug in Parijs kwam, hij heeft dus meegemaakt dat Sarah haar broertje in de kast vond! Julia’s schoonvader wil graag weten of Julia weet wat er met Sarah is gebeurd en Sarah verteld het hele verhaal. Ze heeft het gevoel dat ze nu een hechte band hebben, door Sarah.
Het gaat nog steeds heel slecht in Julia’s huwelijk. Een aantal jaar terug had ze na vijf miskramen eindelijk een kind gekregen. En ze is nu weer zwanger. Ze is superblij en kan niet wachten om het aan Bertrand te vertellen. Maar Bertrands reactie is niet zoals gehoopt. Hij vindt het helemaal niet leuk dat Julia zwanger is en eist van haar dat ze het kind weg laat halen, anders wil Bertrand scheiden. Na lang nadenken bedenkt ze uiteindelijk tóch om het kind te houden. Bertrand wil scheiden en op dat moment komt Julia er ook achter dat Bertrand in hun hele huwelijk is vreemdgegaan met Amélie, een vroegere vriendin van Bertrand. Julia vindt het verschrikkelijk en is heel boos.
Een paar jaar later heeft Julia dus een dochter en is ze gescheiden van Bertrand. Plotseling staat William weer voor haar deur, die heeft besloten dat hij tóch wil weten wat er met zijn moeder is gebeurd, en Julia verteld dit hem graag.
Opdracht 3
Haar vader was een beroemde Franse wetenschapper, haar grootvader een Franse kunstenaar, haar grootmoeder een Russische ballerina die directeur werd van een groot theater en haar moeder is de dochter van een Engelse diplomaat. Tatiana groeide op in Parijs en in Boston en studeerde in Engeland. Vandaar dat ze even makkelijk in het Frans als in het Engels schrijft. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een van de best verkopende Europese schrijvers. Tatiana is geboren op 38 september 1961 in Neuilly sur Seine (Frankrijk). Ze heeft een opleiding Bachelor in Engelse literatuur aan de University of East Anglia in Norwich gedaan. Ze werte in Parijs bij velinghuis Christie´s (vanaf 1984) en later als redacteur voor het tijdschrift Vanity Fair (tot 1993). Ook heeft is ze getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Parijs. Haar eerste boek was haar naam was Sarah. Bijzonder aan haar is is dat ze even makkelijk boeken in het Engels als in het Frans schrijft.
Bron: http://www.leesplein.nl/JB_plein.php?submenu=set_set&id=9321
Opdracht 4.
A. Welke illustratie staat er op de voorkant van het boek? Leg duidelijk uit wat deze illustratie met het boek te maken heeft.
Op de voorkant van het boek stat een meisje met haar ogen gesloten. Dit meisje is waarschijnlijk Sarah Starzinski.
B. Is het boek aan iemand opgedragen? Probeer erachter te komen wie het zijn en wat ze met de schrijver te maken hebben.
Het boek is opgedragen aan Stella, haar moeder en Charlotte, haar dochter. Ook is het boek opgedragen aan haar grootmoeder Natasha.
C. Beschrijf de plaatsen die voorkomen in het boek. Verklaar waarom de schrijver hiervoor gekozen heeft en wat ze met het verhaal te maken hebben.
New York:
New York is de bekendste stad in Amerika en de schrijfster is zelf Amerikaanse. Julia woonde in New York en later verhuist ze weer naar New York. William is ook naar New York verhuist. Sarah zou in New York zijn.
Parijs:
De schrijfster woont zelf in Parijs.
Julia woont in Parijs en Sarah en haar familie ook.
D. Vanuit welk perspectief wordt het verhaal geschreven? Leg uit!
Het verhaal is vanuit een auctoriaal perspectief geschreven, maar ook vanuit een ik-perspectief. Het auctoriaal perspectief is in het deel van Sarah:
Het meisje hoorde het gebons als eerst. Haar kamer lag het dichtst bij de ingang van het appartement.
En het ik-perspectief is in het deel van Julia:
Bertrand was te laat, zoals gewoonlijk. Ik probeerde me er niet aan te storen, maar dat deed ik toch.
E. Heeft het verhaal een gesloten of een open einde? Leg ook dit uit.
Het verhaal heeft een open einde, het eindigt namelijk op het moment dat Julia en William samen zitten te huilen. Je hoort verder niets meer, niet hoe het verder met de personages gaat, niets.
Opdracht 5
Onderwerp
Ik vind het best een heftig onderwerp. De oorlog, dat vind ik niet zomaar iets. Ik wist wel dat WOII heel erg was, maar ik kon mij niet echt voorstellen hoe erg het eigenlijk was. Dat is nu wel veranderd. Ik kan het me beter voorstellen, en nu ik weet hoe verschrikkelijk de Joden het vroeger hadden, ben ik echt anders tegen het onderwerp aangekeken. Kortom: het is erger dan ik verwacht had.
Gebeurtenissen
Het verhaal bevat absoluut genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien. Je verveelt je nooit, je bent steeds nieuwsgierig over hoe het verder loopt. Dit komt denk ik ook omdat de verhalen heel geloofwaardig zijn, deze zouden misschien wel echt gebeurd kunnen zijn. Er staan absoluut geen gebeurtenissen in die ik zelf zou willen meemaken, dat zou verschrikkelijk zijn! Ik ben blij dat ik niet in die tijd leef…
Personages
De hoofdpersonen gaan echt voor je leven, het verhaal spookt de hele tijd door je hoofd. Je wil weten wat er gaat gebeuren, welke beslissingen de persoon gaat nemen. Dat weet je namelijk niet. Het is helemaal niet voorspelbaar. Het gedrag van Sarah bijvoorbeeld, heeft me echt aan het denken gezet. Ze is in een korte tijd zó volwassen geworden, eigenlijk iets té snel. Maar ik begrijp haar beslissingen wel. Omdat ze zich zo hard heeft gehouden, heeft ze WOII overleefd, dus het is voor haar wel gunstig uitgepakt. Dat van Julia niet echt. Dat vond ik gewoon het gedrag van een nieuwsgierige vrouw.
Bouw
Ik houd niet zo van verhalen die door elkaar heen lopen, de ene keer het verhaal van Sarah, de andere keer van Julia. Ik vind dat best vervelend en ik vind ook niet dat dat fijn leest. Maar daarin tegen vind ik wel dat het een spannende opbouw heeft. Je denkt steeds: Oeh wat zal er nu gebeuren? En dan nu het slot. Verschrikkelijk. Ik vind het, als ik dat mag zeggen, een slap slot, het lijkt wel afgeraffeld, alsof Tatiana niet genoeg tijd meer had ofzo. Ik dacht steeds, jaja, nou weet ik het wel. En elke keer als ik dan een bladzijde omsloeg dacht ik; ah nee hè, alwéér een bladzijde! Ik had helemaal geen zin meer om het uit te lezen, maar omdat ik wilde weten of Julia en William een relatie kregen, las ik maar door. Maar dat kregen ze niet. Althans, niet dat ik weet. Want toen kwam er het ‘open einde’. Ook zo vreselijk.
Conclusie: Leuk/mooi boek, maar het slot is bagger.
Taalgebruik
Qua taal is het boek prima te lezen. Het leest lekker vlot (behalve het slot) en het taalgebruik is goed, niet te veel moeilijke woorden. Het boek bevat niet te veel dialogen, en daar houd ik wel van. Prima!
Opdracht 6
Maak een abc- tekst
A van angst die Sarah voelt in het Vel d’Hiv
B van bang, wat Sarah is als ze zich verstopt in de kelder, hopend dat ze niet gepakt word
C van concentratiekamp waar Sarah zich in bevind
D van dood want Sarah’s familie is dood
E van echtscheiding is waar Julia zich in bevond
F van de familie die Sarah is kwijtgeraakt in de oorlog
G van het gevaar waar je altijd in zit
H van het huis waar Sarah haar broertje heeft achtergelaten
I van ijdel omdat Bertrand zo ijdel is
J van Joden die worden vervolgd
K van kaal want alle kinderen in het concentratiekamp worden kaalgeschoren
L van lef, want Sarah heeft ontzettend veel lef
M van het monument bij de Vel d’Hiv
N van Nazi's
O van Sarah die opgepakt word
P van problemen die Julia in haar huwelijk heeft
R van razzia
S van slapeloze nachten die Julia heeft over haar huwelijk en haar onderzoek
T van de nieuwe toekomst die Julia krijgt na haar scheiding
U van de uitdaging die Julia aangaat als ze haar artikel schrijft over de Vel d'Hiv
V van Sarah die te snel volwassen werd
W van wanhoop omdat Julia niet weet wat ze moet doen met het kind
Z van zelfmoord die Sarah pleegt
Dit was mijn boekverslag, ik hoop dat je het leuk vond!
Maak jouw eigen website met JouwWeb